Mijn favorieten

Durven Dromen

Het is een vrijdagavond. Bij wijze van uitzondering zit ik ontspannen met mijn benen op de bank. Er komt een mail binnen van een voor mij onbekend echtpaar, dat uitgebreid hun droom uit de doeken doet. De onrust en de bijbehorende spanning spat van het scherm af en ik kan het niet laten: ik mail hen direct terug. We maken een afspraak voor het eind van de volgende middag. Zaterdag schuif ik dus bij hen aan de keukentafel en hoor ik het volledig verhaal: ruim 25 jaar wonen zij met hun 5 kinderen in een comfortabele eengezinswoning in Daalmeer en al die tijd dromen zij al van een vrijstaand en karakteristiek huis met een flink stuk grond en aan vaarwater. Zelf geven ze al het antwoord dat al deze wensen niet in hun financiële plaatje passen.
We beginnen bij het begin. Wat is hun huidige woning waard. Vervolgens verwijs ik hen door naar een goede financiële adviseur, die met hen gaat kijken naar de mogelijkheden: moeten ze eerst verkopen of kunnen ze eerst kopen en vervolgens: welk bedrag kunnen zij besteden.
Het goede nieuws is, dat we eerst op speurtocht kunnen naar een nieuwe woning voordat de veilige stek verkocht moet gaan worden.
Alsof het zo moet wezen komt het gedroomde huis te koop en met z’n drieën gaan we er kijken. Het is haast nog mooier dan ze hadden durven dromen. Helaas is het echter wel zo, dat ik als hun aankopende makelaar allerlei technische kanttekeningen moet plaatsen. Zaken die aangepakt moeten worden en die geld kosten. Opnieuw om de tafel dus met de financieel adviseur om de mogelijkheden te bekijken en vervolgens begint het spannendste gedeelte: de onderhandeling. Lukt het om het huis voor een dusdanige prijs aan te kopen, dat alle benodigde verbouwingen ook daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd? Er volgen een aantal slapeloze nachten en dan is het verlossende woord daar: de woning is aangekocht, de handtekeningen kunnen worden gezet. Het went nooit om mensen zo ontzettend blij te maken en ik voel me een bevoorrecht mens als ik vandaag met hen bij de notaris aan tafel zit als ze de sleutels overhandigd krijgen!!