Mijn favorieten

Durven dromen

Soms moet je durven dromen. Dat bewijst een mooi verhaal dat ik tijdens mijn vele jaren als makelaar heb meegemaakt.

Het is vrijdagavond. Bij wijze van uitzondering zit ik ontspannen met mijn benen op de bank. Er komt een mail binnen van een voor mij onbekend echtpaar, dat uitgebreid hun droom uit de doeken doet. De onrust en de bijbehorende spanning spat van het scherm af en ik kan het niet laten: ik mail hen direct terug. We maken een afspraak voor het einde van de volgende middag.

Die zaterdag schuif ik bij hen aan de keukentafel en hoor ik het volledige verhaal: ruim 25 jaar wonen zij met hun 5 kinderen in een comfortabele eengezinswoning in Daalmeer en al die tijd dromen zij van een vrijstaand en karakteristiek huis met een flink stuk grond aan vaarwater. Zelf geven zij aan dat al deze wensen niet in hun financiële plaatje passen.
 

Ik dacht: we beginnen bij het begin. Wat is hun huidige woning waard?
Daarna verwees ik hen door naar een goede financiële adviseur, die met hen gaat kijken naar de mogelijkheden: Kunnen zij eerst kopen of moeten zij eerst verkopen?
En vervolgens: welk bedrag kunnen zij besteden?


Het goede nieuws is dat we eerst op speurtocht konden naar een nieuwe woning, voordat de veilige stek verkocht moest gaan worden!

 

Alsof het zo moet zijn komt het gedroomde huis te koop en gaan we er met z’n drieën kijken. Het is haast nog mooier dan ze hadden durven dromen. Helaas is het echter wel zo, dat ik als hun aankopende makelaar allerlei technische kanttekeningen moet plaatsen. Zaken die aangepakt moeten worden en die geld kosten. Opnieuw om de tafel dus met de financieel adviseur om de mogelijkheden te bekijken.

Vervolgens begint het spannendste gedeelte: de onderhandeling. Lukt het om het huis voor een dusdanige prijs aan te kopen, dat alle benodigde verbouwingen ook daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd?  Er volgen een aantal slapeloze nachten en toen was het verlossende woord daar: de woning is aangekocht, de handtekeningen kunnen worden gezet!
 

Het went nooit om mensen zo ontzettend blij te maken en ik voel me een bevoorrecht mens als ik met hen bij de notaris aan tafel zit en ze de sleutels overhandigd krijgen!!


- Jiska van den Boogaard